Studentenspreekuur om jongeren te helpen schulden aan te pakken

Woensdag 11 maart 2015 -

Studenten van Avans Hogeschool gaan in samenwerking met de Kredietbank West-Brabant studenten van  het Vitalis college  helpen om  financiële problemen aan te pakken. De Avans studenten doen dat al sinds september vorig jaar bij het Kellebeek College en het Florijn College. Dat gaat nu ook gebeuren bij Vitalis. Wethouder Bob Bergkamp van Sociale Zaken en Margo van der Put, directeur van de Academie voor Sociale studies van Avans ondertekenen donderdag 12 maart 2015 een samenwerkingsovereenkomst.

 

Succesvolle pilot

De opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) van Avans en de Kredietbank zijn op zoek gegaan naar een manier om jongeren te helpen met vragen over geld. Na onderzoek in het kader van de gemeentelijke nota ‘Bredase plus op armoede- en schuldenbeleid in 2014 en 2015’ en in navolging van succesvolle financiële spreekuren door studenten van de Hogeschool Utrecht  is ook Avans vorig jaar gestart met een pilot op het Kellebeek College en het Florijn College. Die spreekuren lopen daar zo goed, dat besloten is om ze nu ook bij het Vitalis college te gaan houden.

 

Laagdrempelig spreekuur met jonge coach

De pilot werd uitgevoerd door Melanie Oudshoorn, derdejaarsstudent MWD van Avans. Zij heeft één jaar lang vier dagen per week financieel spreekuur gehouden bij  het Kellebeek en het Florijn College. Een belangrijke schakel in het succes van het spreekuur is de samenwerking tussen de spreekuurstudent, de zorgcoördinatoren en het  schoolmaatschappelijk werk. Dit zorgt voor een goede overdracht van Avans studenten en voor een constante stroom van mbo-studenten die niet uit zichzelf naar het spreekuur komen. Het helpt deze studenten de eerste drempel over te gaan. Waar nodig spreekt de spreekuurstudent ook zelf leerlingen aan en helpt zij hen ook via mailcontact.

 

Doel financieel spreekuur

Met het project willen Avans, de Kredietbank en Vitalis college het financieel bewustzijn en de financiële zelfredzaamheid van de studenten vergroten, voorkomen dat de studenten in de schulden raken en ze inlichten over wat ze moeten doen als ze zich geen raad meer weten.