Student VeVa treedt levensreddend op

Maandag 14 maart 2016 - Een bijzonder moment tijdens het VeVa-patrouillebivak op de Leusderheide waar op woensdag 9 maart VeVa-leerling Rogier in het zonnetje werd gezet wegens zijn kordate en levensreddende actie in een supermarkt in Dordrecht op 14 november 2015. Uit handen van de commandant van het Mariniers Opleidingscentrum (MOC), luitenant-kolonel der mariniers Olivier Loos, ontving Rogier de MOC-coin.

Rogier volgt de door het MOC ...verzorgde ROC-module Grondoptreden Mariniers voor de opleiding MBO ‘Veiligheid en Vakmanschap (VeVa) en is in het weekend werkzaam in een supermarkt in Dordrecht. Op 14 november 2015 werd in zijn bijzijn een man onwel in de winkel. Rogier en een collega hebben de man bijgestaan en proberen vast te stellen wat er aan de hand is. Tijdens het gesprek met de man kwam het slachtoffer niet meer uit zijn woorden en zakte weg. In zeer korte tijd werd d.m.v. het doorlopen van het protocol vastgesteld dat het noodzakelijk is om te starten met reanimeren. Andere collega's hebben de omgeving in de winkel afgezet en 112 gebeld en de hulpverleners opgewacht.

De reanimatie werd uitgevoerd door Rogier en collega's, ze hebben elkaar afgelost in het geven van hartmassage en het geven van mond op mond beademing. Na het arriveren van het ambulancepersoneel hebben Rogier en collega's assistentie verleend in het vervoersgereed maken van het slachtoffer. Nadat de patiënt is overgebracht naar het ziekenhuis in Dordrecht zijn de betrokken personen opgevangen door politieagenten en hun telefoonnummer gekoppeld aan slachtofferhulp.

De echtgenote van het slachtoffer heeft de supermarkt geïnformeerd dat haar man 2x is gedotterd en buiten levensgevaar is. Het Regionaal Opleidingencentrum (ROC) heeft contact opgenomen met de politie en die bevestigde dat zonder de professionele hulp die Rogier en collega's hebben uitgevoerd deze man weinig kans had om te overleven.

 
foto van Mariniers Opleidingscentrum.

foto van Mariniers Opleidingscentrum.